Prijavi se

Pratite nas na facebook-u

Posljednje na forumu

  • No posts to display.

Tko je online

We have 4 guests and no members online

Čišćenje rijeke Dubrovačke

Ekološka akcija čišćenja hrvatskog podmorja u sklopu projekta Calypso nakon Zadra, Šibenika, Primoštena, Trogira, Splita i Hvara nastavlja se u subotu 7. svibnja u Dubrovniku. Cilj projekta je očistiti hrvatsku obalu i to konkretno kroz akcije čišćenja podmorja oko gradova na hrvatskoj obali u kojima je do sada izvađeno oko 20 tona nerazgradivog otpada, a time će se educirati građane o potrebi očuvanja mora i voda.

Kristijanu Curaviću, predsjedniku Udruge GUWAA-e (Global Underwater Awareness Association) i njegovom timu ronioca u akciji čišćenja podmorja od ušća rijeke Omble do ACI marine pomoći će brojni dobrovoljci iz Dubrovnika, među kojima ističemo dubrovačke vatrogasce i zaposlenike Splitske banke u Dubrovniku koji će Curavićevom timu pomoći vaditi izronjeni otpad iz mora. Velika podršku akciji u Dubrovniku dala je i Jadranka Šimunović, predsjednica Udruge Eko-Omblići čiji članovi će također pridonjeti uspješnosti same akcije.

Po prvi puta građani će na platnu u gradskoj luci moći pratiti pozicije ronioca i sam tijek akcije u dubrovačkom podmorju, ali se također zabaviti i locirati sebe na karti i to uz pomoć tima Instituta za GIS. Institut za GIS postao je i službeni partner GUWAA-e i projekta čišćenja hrvatskog podmorja, a ova suradnja rezultirat će kartom onečišćenih lokacija Hrvatske te bi kao takva trebala doprinjeti razvoju sustava lociranja, čišćenja i zbrinjavanja otpada. U sklopu akcije čišćenja podmorja Dubrovnika Institut za GIS će na mjestu događanja pokazati svim zainteresiranim građanima princip slanja fotografije onečišćene lokacije putem mobitela, te unos i prikaz iste fotografije na karti.

Akcija čišćenja počinje u 10 sati kod ACI marine i trajat će do 13 sati kada će se sudionicima akcije pridružiti i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

Na stranici http://www.giscloud.com/giscloud-apps/dubrovnik/ se može vidjeti live GIS vizualizacija tijeka čišćenja sa fotografijama.