Prijavi se

Pratite nas na facebook-u

Posljednje na forumu

  • No posts to display.

Tko je online

We have 7 guests and no members online

Gis dan

Od 1987. National Geographic Society obilježava Geography Awareness Week (Tjedan geografije ili Tjedan geografske osviještenosti) u trećem tjednu svakog studenog, a od 2002. godine srijeda u tom tjednu je proglašena za GIS Day (GIS dan) čije je  svrha promocija GIS –a. Smisao tjedna geografije je promocija edukacije u geografiji unutar škola i u javnosti, a svake godine promovira određenu temu. Ove je godine tema bila Avantura u kvartu.
U želji za promocijom još relativno nepoznatih tehnologija, iGIS je održao niz mini radionica za djecu 7. i 8. razreda, u dvije zagrebačke osnovne škole: OŠ Ivana Meštrovića na Trešnjevci te u OŠ Vladimira Nazora u Maksimiru u suradnji s nastavnicima iz geografije i informatike.
Pripremljena je kratka prezentacija o tome što je GIS i čemu uopće služi te su provedene vježbe u manjim grupama učenika. Učenici su se tijekom pokazne vježbe, na samome počeku, imali prilike upoznati s GPS uređajima, profesionalnim te onima malo manje profesionalnima – na mobilnim uređajima. Svaka je grupa krenula u kraću šetnju u blizini školske zgrade, ali u različitim smjerovima, te tijekom šetnje bilježila put kojime je prolazila, pojedine točke (objekti npr. kiosk, ugao zgrade i sl.) ili oboje, a ovisno o korištenim aplikacijama, dodani su i različiti atributi npr. fotografije. Razgovaralo se o tome za što bi sve takve bilješke mogle poslužiti i tko bi se sve i zašto mogao  koristiti takvim podacima te kakvi su to tipovi podataka (linija, točka). Prikupljeni podaci sa svim atributima pregledani su u učionicama na javnom servisu Google Earth.
Gis dan obilježen je diljem svijeta, u više od 60 zemalja, a ove je godine sudjelovala i Hrvatska, što se može vidjeti na službenim stranicama GIS dana (http://www.gisday.com/showcase/success-story.html).