Prijavi se

Pratite nas na facebook-u

Posljednje na forumu

  • No posts to display.

Tko je online

We have 2 guests and no members online

Održane obrazovne aktivnosti projekta UP4C

Kroz projekt „Urban planning 4 citizens“ (UP4C) kojeg financira Europska unija u okviru IPA I. komponente – Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija i Ured za udruge Vlade RH, a provodi DEŠA – Dubrovnik u periodu od 11. do 20. svibnja uspješno su održana predavanja i radionice u općini Jakovlje, Zagrebačkoj županiji te u gradu Dubrovniku.

Radionica GIS Jakovlje UP4CNa predavanjima pod nazivom „Zakonski okvir prostornih planova i pravo na pristup informacijama“ i „Prostorni planovi i sudjelovanje javnosti“ predstavnici civilnog sektora, lokalnih vlasti i građani informirani su o ulozi i važnosti prostornih planova, te kako i na koji način javnost može sudjelovati u procesima donošenja istih. Partner iz Slovenije predstavio je ulogu geografskih informacija kao dijela e-uprave i važnost uloge organizacija civilnog društva – europska iskustva.

 

Institut za GIS održao je trodnevnu radionicu „GIS u prostornom planiranju“. Sudionici su naučili što je to GIS (Geografsko Informacijski Sustav), način njegove primjene te kako lakše iščitavati prostorne planove i analizirati ih pomoću GIS alata. U sklopu radionica održana su i predavanja “CAD2GIS” i “Geoservisi” u kojima su prikazani alati za lakšu konverziju podataka u željeni format i model podataka, te njihovo objavljivanje putem WMS i WFS servisa.

Radionica GIS Dubrovnik UP4C

Uz DEŠU, nositelja projekta, partneri u provedbi projekta su Institut za GIS iz Zagreba, Grad Dubrovnik – UO za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, Općina Jakovlje i Zavod CEKTRA iz Maribora. Suradnici na projektu su Zavod za prostorno uređenje DNŽ i EUROGI – Europska krovna udruga za geografske informacije.

Zajedničkim djelovanjem Instituta za GIS te ostalih partnera i suradnika u narednim mjesecima izgraditi će se interaktivni i edukativni GIS portal – Urban planning portal, koji će omogućiti bolju komunikaciju lokalnih vlasti, organizacija civilnog društva i građana u oblasti prostornog planiranja.

Prostorno planiranje predavanja Dubrovnik UP4CNa adresi www.up4c.eu mogu se pronaći informacije o projektu, a građani koji nisu bili u mogućnosti sudjelovati tamo mogu pronaći materijale s radionica i predavanja.

Projekt možete pratiti i na službenoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/up4croatia.