Prijavi se

Pratite nas na facebook-u

Posljednje na forumu

  • No posts to display.

Tko je online

We have 9 guests and no members online

Lansiran drugi Copernicus satelit - Sentinel-2A

Jučer je lansiran drugi satelit u sklopu programa Copernicus - Sentinel-2A. Težak 1.1 tonu, satelit je lansiran raketom Vega iz europskog kozmodroma u Kourou, Francuska Gvajana. Nakon prve faze aktivacije Sentinel sustava u orbiti koja obično traje tri dana, kontrolori su počeli provjeravati i kalibrirati instrumente kako bi satelit službeno počeo s radom. Očekuje se da će Sentinel-2A početi s radom za tri ili četiri mjeseca. 

Šest obitelji Sentinel misija činit će srž europske Coperncius mreže za promatranje okoliša. Velika europska svemirska inicijativa Copernicus će pružati operativne informacije o svjetskim kopnenim površinama, oceanima i atmosferi kao podrška politikama zaštite okoliša i sigurnosti kako bi zadovoljila potrebe građana i pružatelja usluga.

Inače, Sentinel-2A je drugi satelit u konstelaciji od ukupno 20 satelita koji će promatrati naš planet te uvelike poboljšati mogućnosti Copernicus programa da građanima Europske Unije osiguraju najopsežnije podatke za zaštitu okoliša i sigurnosne aplikacije dostupne bilo gdje u svijetu.

Sentinel-2A je, sa svojom optičkom kamerom visoke rezolucije, nadopuna Sentinelu-1A - radarskom sustavu lansiranom prošle godine u travnju koji slika zemlju bez obzira na vremenske prilike i doba dana. Podupirati će važna, društveno korisna područja - sigurnost hrane i nadzor šuma.

Njegova kombinacija širokopojasnog promatranja od 290 km i kratkog perioda obilaska zemlje omogućiti će korisnicima promatranje promjena korištenja zemljišta i rasta vegetacije s jedinstvenom točnošću.

Kratki period obilaska omogućiti će novu generaciju proizvoda, od karti koje prate promjene zemljišnog pokrova do karti područja pogođenih nepogodom, debljine vegetacijskog pokrova do sadržaja klorofila i drugih bio-geo fizičkih varijabli.

Podaci će biti besplatni za korištenje.

Satelit blizanac, Sentinel-2B, planira se lansirati sredinom 2016. godine.

Preuzeto sa: 

http://www.esa.int/Our_Activities/Observing_the_Earth/Copernicus/Sentinel-2/Second_Copernicus_environmental_satellite_safely_in_orbit