Prijavi se

Pratite nas na facebook-u

Posljednje na forumu

  • No posts to display.

Tko je online

We have 17 guests and no members online

Završen je 1,97 milijuna eura vrijedan projekt "Implementacija integriranog sustava zemljišne administracije (IISZA)" financiran iz EU fondova.
Projekt je uključivao četiri ključne komponente: homogenizaciju katastarskog plana, unaprijeđenje Geoportala DGU i izgradnju Geoportala Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP), uspostavu jedinstvenog GIS adresnog registra te uspostavu sustava za elektroničko upravljanje dokumentima u procesiranju drugostupanjskih postupaka. 
Homogenizacija katastarskog plana provedena je u 106 katastarskih općina jer su nasljedstvom iz različitih državnih tvorevina planovi bili posve nehomogeni.
Geoportal DGU je nadograđen novim mogućnostima kao što je pristup novim zračnim i topografskim podacima, adresnom registru i 3D prikazu Hrvatske. Dosadašnji sustav pretraživanja je proširen na ulice i kućne brojeve, a pokrenut je i novi GIS adresni registar koji daje mogućnost pregleda objedinjenih grafičkih i alfanumeričkih adresnih podataka. 
Geoportal NIPP omogućuje građanima, tvrtkama i ostalim državnim institucijama jednostavno i transparentno pretraživanje prostornih podataka na državnoj razini svih ustanova i institucija koje ih posjeduju te ih imaju potrebu razmjenjivati i prikazivati. 
Sustav „e-predmeti“ na učinkovit i transparentan način osigurava brže postupanje i ostvarivanje prava stranaka koje su uložile žalbu na prvostupanjska rješenja. Omogućuje digitalnu pretragu dokumenata (koji su skenirani i obrađeni OCR-om), brže upravljanje drugostupanjskim predmetima i objavu njihovog statusa na javno dostupnoj web adresi.
Korisnik projekta bila je Državna geodetska uprava (DGU), a projekt su provele tvrtke IGEA, IN2, Zavod za fotogrametriju te Kadaster International iz Nizozemske. 

Izvor: BUG online