Prijavi se

Pratite nas na facebook-u

Posljednje na forumu

  • No posts to display.

Tko je online

We have 14 guests and no members online

Karte potresnih područja RH

Geofizički zavod pri Prirodoslovno - matematičkom fakultetu uz suradnju Hrvatskog zavoda za norme izradili su kartu potresnih područja Republike Hrvatske. Karte je izradio prof. dr. sc. Marijan Herak sa suradnicima s Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu, na temelju analize podataka o više od 50.000 potresa u Hrvatskoj i susjednim područjima u razdoblju.

Nakon višegodišnjeg napora te provedene procedure prihvaćanja europske norme Eurokod-8 koja regulira projektiranje zgrada otpornih na potrese, objavljene su karte potresnih područja koje prikazuju "seizmički hazard".

Karta je u skladu sa svjetskim propisima koji se temelje na akceleraciji tla tijekom potresa. Ubrzanja tla izražena su u jedinicama akceleracije sile teže (g).

– Kako je sila proporcionalna masi i akceleraciji, bit će proporcionalna i masi zgrade i akceleraciji tla tijekom potresa. Do sada se za ocjenu opasnosti koristio intenzitet potresa koji prikazuje samo njegov učinak, a on nije fizikalna veličina. Graditelji s ovom kartom dobivaju osnovni podatak s kojim ulaze u sve daljnje račune za protupotresnu gradnju. Više od ovoga znanost zasad ne može, to je najbolje čime se možemo braniti od potresa – kazao je dr. Herak.

Metković, Ston, Dubrovnik, Zagreb, Novi Vinodolski i Senj imaju najveću opasnost od potresa, dok oni najmanje prijete istočnoj Slavoniji, Lici, Banovini, Kordunu, Lonjskom polju i Moslavini te Istri.

Karte i procjenu ugroženosti od potresa možete pogledati na stranicama Geofizičkog zavoda