Prijavi se

Pratite nas na facebook-u

Posljednje na forumu

  • No posts to display.

Tko je online

We have 8 guests and no members online

Intervju sa osnivačima GIS Clouda

GIS Cloud, start-up projekt hrvatske geoinformatičke tvrtke Omnisdata iz Zagreba, u konkurenciji od oko 2000 prijavljenih projekata iz cijelog svijeta odabran je među 10 finalista 'Seedcamp Week-a' koji se u održao u Londonu. Donosimo Vam intervju sa osnivačima GIS Clouda, Markom Šantićem i Dinom Ravnićem koji će nam odgovoriti na pitanja o razvoju GIS Clouda, ali i o razvoju GIS-a u budućnosti.

IGIS: Dobar dan i hvala što ste se odazvali našem pozivu.

Dobar dan! Hvala na pozivu!

IGIS: Možete li nam u nekoliko rečenica predstaviti Omnisdatu/GISCloud?

GIS Cloud je hrvatski start-up na misiji GISa u Cloudu. Korištenjem vlastitih modernih kartografskih tehnologija kao što je HTML5 trudimo se omogućiti što bolje korisničko iskustvo pri radu s kartama i općenito prostornim informacijama. Također uvodimo potpuno nove poslovne modele u GIS s ciljem približavanja ove grane softvera širim krugovima.

IGIS: Što točno znači da je nešto "u oblaku"?

Cloud computing je u današnje vrijeme često korišten buzzword koji ima više definicija. U svakom slučaju radi se o novom načinu poimanja hardvera i softvera, točnije na njih se više ne gleda kao na proizvode već kao na usluge. Internet je idealan medij koji u tom slučaju omogućava pristup do takve usluge. Stoga, softver i hardver je “u oblaku” onda kada se on više fizički ne nalazi unutar vaših 4 zida već izvan. Također vrlo su bitni i novi poslovni modeli. U cloudu softver se ne kupuje za jednokratan iznos na CD-u već se isporučuje kao usluga i plaća obično na mjesečnoj ili godišnjoj bazi. Takav poslovni model omogućava puno lakšu, jednostavniju i jeftiniju implementaciju i isporuku softvera. Softver plaćate jednako kao što plaćate režije poput struje, vode i interneta.

Danas svi svakodnevno koristimo mnoge cloud aplikacije npr. gmail, google docs, dropbox i sl.

IGIS: Dobili ste nagradu za najbolju europsku startup firmu, recite nam nešto o tim iskustvima.

U GIS Cloud je uložio londonski Seedcamp, vodeći europski start-up inkubator. Kao hrvatskom start-upu bio nam je značajan pristup njihovoj mreži mentora, partnera i poslovnih prilika isto kao i seed investicija koju je Seedcamp napravio u GIS Cloud.

IGIS:  Omnisdata ima ured i u Engleskoj?

Da, otvorili smo ured u Londonu, tako da funkcioniramo na relaciji Zagreb-London. Cilj nam je u Hrvatskoj imati snažan centar za istraživanje i razvoj, a u Londonu business centar preko kojeg možemo globalno plasirati proizvod.

IGIS: Ima li razlike u poslovanju, posebno u odnosu prema GIS tehnologiji "vani" i kod nas?

Svakako postoji općenito drugačija razina poslovanja što se osjeti i u GISu. Konkretno, kako se bavimo cloud tehnologijama, primjetili smo da najveći interes dolazi upravo iz Sjeverne Amerike gdje se za razliku od naših tržišta puno brže i lakše prihvaćaju noviteti. Međutim imamo i u Hrvatskoj klijente koji koriste naš GIS u cloudu.

IGIS: Kako biste ocijenili GIS tržište/scenu u Hrvatskoj?

GIS u Hrvatskoj je u biti već dosta dugo prisutan. Iako i dalje dominiraju tradicionalna rješenja drago nam je vidjeti sve veći zamah manjih nezavisnih tvrtki koje nude svoja GIS rješenja na open sourceu i cloudu.

IGIS: Što po Vašem mišljenju znači biti GIS profesionalac?

Svakako vrlo dobro razumijevanje geoprostornih podataka, tehnologija i mogućnosti primjene GISa. Kako je nažalost GIS i dalje na margini poslovnog softvera, odgovornost je na GIS profesionalcima približiti GIS i njegove benefite širim tržištima, ali isto tako i na nama proizvođačima softvera u smislu omogućavanja boljih alata.

IGIS: Koje discipline/znanosti/vještine smatrate osobito važnim prilikom bavljenja GIS-om?

GIS je specifičan zbog potrebne interdisciplinarnosti. Dakle osim poznavanje geografije, projekcija, potrebno je imati i informatička znanja kako bi se mogao isporučiti sustav kao što je GIS.

Danas možemo vidjeti i sve veću prisutnost i tzv. “GIS amatera” točnije ljudi koji uz pomoć Google Maps i sličnih sustava u biti izrađuju GIS rješenja, a da toga nisu ni svjesni.

IGIS: Kako vidite budućnost GIS tehnologije, u kojem smjeru će se razvijati?

Kako danas postoji jedna praznina između tzv. mainstream kartografije (tj. Google Maps) i profesionalnih karti (GIS) vjerujemo da će ta praznina biti sve manja i da ćemo vidjeti sve veći uspon GISa tj. prepoznavanja koristi u širim krugovima. Ako polazimo od činjenice da prije nekoliko godina rijetko tko je znao što je digitalna karta i kako se koristi, a danas su karte postale nešto najnormalnije što svakodnevno koristimo kako bi pronašli ulicu ili restoran, vjerujemo da na temlju toga mnogi mogu sada prepoznati GIS i kako ga primijeniti u svojem profesionalnom radu.

IGIS: Što bi preporučili ljudima koji tek kreću u GIS?

Mislimo da su ovo zaista vrlo uzbudljiva vremena za GIS te da u sljedećih par godina svjedočit ćemo sve veću primjenu i općenit rast ovakvih tehnologija. Open source rješenja i cloud tehnologije omogućile su sve veću dostupnost GISa širim krugovima i manjim korisnicima tako da bi preporučili ljudima koji kreću u GIS da se svakako vrlo dobro upoznaju sa trendovima i da uhvate val novih tehnologija koje mogu primijeniti u svakodnevnom bavljenju GISom.

IGIS: Što vidite kao svoj doprinos GIS zajednici?

Kada smo kretali sa GIS Cloudom primjetili smo kako potencijal GISa na webu i dalje nije u potpunosti ostvaren. Vjerujemo da je to ponajviše zbog tehničih zahtjeva prikaza prostornih podataka u web browserima. Tadašnje, a i većina današnjih kartografskih tehnologija bazira se na konceptu koji je dobar za web mapping međutim nedovoljan za ostvariti potpuno funkcionalan GIS u web pregledniku. Izradom vlastite vektorske kartografske tehnologije i općenito tehnološkim iskorakom postavili smo dobar put do omogućavanja mnogih GIS mogućnosti u web pregledniku. Nadamo se da ćemo mnogima olakšati rad sa GISom nove generacije koji se bazira na jednostavnom pristupu i radu sa prostornim podacima bilo to na računalima, mobitelima ili tablet uređajima.