Prijavi se

Pratite nas na facebook-u

Posljednje na forumu

  • No posts to display.

Tko je online

We have 5 guests and no members online

Geoportal grada Zagreba


Danas su u prostorima Gradske uprave predstavnici Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada i tvrtke APIS IT d.o.o. na konferenciji za novinare predstavili novi portal, sustav koji korisnicima omogućava uvid u primjene geografskih informacijskih sustava na internetu. Taj sustav, pod nazivom Geoportal zagrebačke infrastrukture prostornih podataka, zamjenjuje dosadašnju Interaktivnu kartu grada Zagreba i daje suvremeniji i funkcionalniji prikaz prostornih podataka usklađen s europskim propisima i stručnim standardima.

Ovim projektom Zagreb će se, prvi u Hrvatskoj, svrstati uz bok najnaprednijih srednjoeuropskih metropola u tom području kao što su Beč i Prag - napomenuo je pročelnik gradskog ureda za financije Slavko Kojić, koji je na konferenciji prisustvovao u ime gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.
Predsjednica uprave APIS IT d.o.o. Dunja Jurica rekla je da je ovaj projekt značajni tehnološki iskorak u informativnom servisu, te uspjeh na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Geoportalom građani dobivaju jedinstven i lak pristup informacijama. Glavna prednost ovog projekta je racionalizacija rada i ušteda.
Valja napomenuti da je 1992. pokrenut prvi digitalni model katastra, odnosno digitalizacija prostornih podataka, uslijedili su kompleksniji sustavi GIS- a Grada Zagreba i Interaktivne karte, da bi vrhunac svega bio upravo ovaj novi sustav kojeg predstavljamo.

Nadzor nad izradom ZG Geoportala provela je Koordinacija za izradu informacijskog sustava prostornog uređenja Grada Zagreba u dogovoru sa Stručnom službom gradonačelnika.
Kako je naglašeno na presici Grad Zagreb je već dugi niz godina regionalni lider u praćenju suvremenih tehnologija i trendova u području prostornih informacijskih sustava.
Inače, na Geoportalu (link je na službenoj stranici Grada Zagreba) na jednostavan način se može doći do niza korisnih podataka, kao što su lokacije reciklažnog dvorišta, gradskih vrtića i škola, zone komunalnih doprinosa, katastra zelenila i sl.
O novom portalu govorili su i pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Jadranka Veselić Bruvo, voditelj Odjela za prostorne informacije i istraživanja u Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj Grada Darko Šiško i direktorica Sektora za informacijski sustav podataka o prostoru u APIS IT d.o.o. Sanja Batić.

IZVOR: Grad Zagreb, geoportal.zagreb.hr