Prijavi se

Pratite nas na facebook-u

Posljednje na forumu

  • No posts to display.

Tko je online

We have 14 guests and no members online

GIS za brže i lakše snalaženje u prostoru

Riječ je o geografsko informacijskom sustavu koji na jednom mjestu ima prostorno-planske podatke i dokumentaciju, pa se tako može vidjeti prostorni plan uređenja i generalni urbanistički plan Karlovca, provedbeni planovi, ortofoto snimke, katastarski planovi…
- Mislim da smo time skratili put do pravih informacija, zvanje telefonom i dolazaka. Bitno je i što imamo u rukama alat da možemo brzo reagirati na upite građana i investitora i smatramo da je ovo jedan veliki korak, na kojem se dugo radilo, rekao je Rogoz.
Dokumenti prostornog uređenja odavo su već na web stranici Grada, no vrlo su opsežni i za pretraživanje su bila potrebna „jača“ računala. Sada je to puno lakše i brže.
- To je jednostavno pretraživanje i ne treba puno prethodnog obrazovanja da bi svatko mogao doći do informacije što se na određenim lokacijama može graditi. To je i velika pomoć projektantima, kao i kolegama koji rade na izdavanju građevinskih dozvola da dobiju prvi uvid za određivanje pojedinih uvjeta na lokacijama, kazala je Martina Furdek Hajdin.
Projekt je Grad realizirao sa zagrebačkom tvrtkom EDC, koristeći vlastitu infrastrukturi. Zoran Cetinjanin je napomenuo da će GIS olakšati i ubrzati rad gradske uprave, a svim građanima omogućiti pristup podacima.
- I oni koji su laici u arhitektonskom smislu mogu vidjeti svoje parcele, uvjete gradnje… a onima koji se bave izgradnjom to je alat koji će olakšati posao i smanjiti komunikaciju s nadležnim odjelom jer ne moraju za svaku informaciju dolaziti u upravu ili zvati telefonom jer im je to dostupno putem interneta, rekao je Cetinjanin, napomenuvši da su informacije u GIS-u ažurne.
Taj će se sustav nadograđivati, pa će tako uskoro biti dostupan katastar zelenih površina, biciklističkih staza, komunalne infrastrukture…
- Sa sljedećim korakom, katastrom zelenih površina, to je alat Gradske uprave za kontrolu u provođenju ostalih zakona i u komunalnom sektoru, naglasio je Rogoz.
Primjedbe i komentari, koje građani mogu dostaviti, poručuju iz Gradske upravu, dobrodošli su kako bi se sustav unaprijedio.

Gis grada Karlovca možete pogledati u našoj galeriji na adresi http://i-gis.hr/index.php/galerija/gis-u-hrvatskoj/40

IZVOR: HR Karlovac