Prijavi se

Pratite nas na facebook-u

Posljednje na forumu

  • No posts to display.

Tko je online

We have 12 guests and no members online

Predstavljen Informacijski sustav prostornog uređenja

Čelnici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja predstavili su na današnjoj konferenciji za novinare Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU) pomoću kojega zainteresirani građani, projektanti i investitori mogu dobiti informaciju o tome koji je prostorni plan na snazi za česticu koja ih zanima i što se na njoj smije graditi.

Sustav je dostupan na mrežnim stranicama Ministarstva i pušten je u probni rad.

"Sustav prostornog planiranja je zahvaljujući ISPU-u potpuno otvoren prema javnosti, čime se ne mogu pohvaliti ni sve zemlje članice EU-a", kaže ministrica Anka Mrak Taritaš.

Zasad je njime obuhvaćena petina Hrvatske odnosno podaci za približno stotinu općina, a do kraja godine očekuje se da će u sustavu biti svih 556 općina.

Podaci ISPU-a zamjenjivat će lokacijsku dozvolu kad se za to steknu zakonski uvjeti, što se očekuje do kraja godine.

Također će omogućiti Ministarstvu upravni nadzor nad područnim uredima. Očekuje se da će to ubrzati njihov rad i ujednačiti rokove izdavanje dozvola za cijelu Hrvatsku, koji ne bi trebali prelaziti 30 dana, ima li podnositelj zahtjeva sve potrebne dokumente.

Na pitanje kako teče legalizacija bespravne gradnje, ministrica je izvijestila da je do 31. ožujka zaprimljeno 120 tisuća zahtjeva te da je do tada legalizirano 18.711 objekata, a ukupno je, što pozitivno što negativno, riješeno njih 24.326.