Prijavi se

Pratite nas na facebook-u

Posljednje na forumu

  • No posts to display.

Tko je online

We have 26 guests and no members online

11. Dan Agencije za zaštitu okoliša

 

Dana 13. prosinca 2013. godine s početkom u 10 sati u hotelu Double Tree by Hilton (Dvorana Mimosa), održat će se 11. Dan Agencije za zaštitu okoliša koji ćemo obilježiti lansiranjem WEB GIS preglednika i stranice za razmjenu podataka o pokrovu zemljišta (CORINE Land Cover) te visoko rezolucijskih slojeva (HRL).

CORINE Land Cover (CLC)  pokrov zemljišta Republike Hrvatske predstavlja digitalnu bazu podataka o stanju i promjenama zemljišnog pokrova i namjeni korištenja zemljišta Republike Hrvatske za razdoblje 1980.-2012. i pripadajući WebGIS preglednik u kojim se navedene baze podataka analiziraju i pregledavaju.

Visoko rezolucijski slojevi (HRL) predstavljaju digitalnu grid bazu podataka o stanju  zemljišnog pokrova republike Hrvatske za pet kategorija: izgrađene površine, šumske površine, poljoprivredne površine, močvarne površine i vodene površine.

Spomenuti CLC i HRL sustavi pokrova zemljišta Republike Hrvatske daju uvid u stvarnu situaciju tj. stvarni pokrov zemljišta u RH. Baze su jedinstvene jer pokrivaju potpuno područje RH – nacionalne su i  predstavljaju  inventar prirodnih resursa te daju uvid u promjene zahvaljujući postavljenom sustavu praćenja. CLC prostorna baza podataka ažurira se svakih šest godina, a HRL slojevi svake tri godine analizom nastalih promjena. Baze su prostorno orijentirane i nalaze se u GIS-u što osigurava dodatnu vrijednost u analizama i korištenju.

S obzirom da spomenute prostorne baze pokrova zemljišta predstavljaju ažuriranu sliku stanja na površini zemlje zanimljive su svim korisnicima koji upravljaju i koriste informacije o stvarnom stanju površine zemlje.

Agencija za zaštitu okoliša od 2004. godine odlukom tadašnjeg Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva obnaša funkciju Nacionalnog referentnog centra za CORINE Land Cover bazu podataka o pokrovu tla. Time je Agencija preuzela obvezu izrade, kao i redovitog održavanja i nadogradnje CORINE sustava.