Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
  • Page:
  • 1

TOPIC: Dodavanje Alpha kanala u ArcMap-u?

Dodavanje Alpha kanala u ArcMap-u? 27 Mar 2017 12:08 #588

  • Neven
  • Neven's Avatar
  • OFFLINE
  • Junior Boarder
  • Posts: 26
  • Thank you received: 4
  • Karma: 2
Pozdrav,

zna li netko kako dodijeliti Alpha band (kanal) prilikom izrezivanja rastera (.tif formata) u ArcMap-u ?

Naime, prilikom korištenje
Data Management Tools->Raster->Raster Processing->Clip
alata uspješno izrežem raster prema granici poligona, no kada taj isti raster ubacim u neki od softvera (Geoserver, QGIS) vidim da zadrži vrijednost bounding box-a (crne ili bijele boje). Iskreno, zanima me je li uopće moguće korištenjem navedenog alata u clipani raster dodati Alpha kanal ?

Hvala
The administrator has disabled public write access.

Dodavanje Alpha kanala u ArcMap-u? 28 Mar 2017 00:05 #592

  • mario
  • mario's Avatar
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Posts: 112
  • Thank you received: 20
  • Karma: 8
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Last Edit: 28 Mar 2017 00:12 by mario.
The administrator has disabled public write access.

Dodavanje Alpha kanala u ArcMap-u? 28 Mar 2017 09:21 #593

  • Neven
  • Neven's Avatar
  • OFFLINE
  • Junior Boarder
  • Posts: 26
  • Thank you received: 4
  • Karma: 2
Hvala Mario na brzom odgovoru.
Dakle, koristio sam iste (odnosno slične postavke kao što je vidljivo u slici ispod)



s tim da sam za NoData Value ostavio prazno polje. Problem koji me i dalje muči je dodavanje Alpha kanala prilikom clipanja prema granici poligona. Iskreno, ne znam je li problem u pixel depth koja iznosi 16 bit ili u nečemu drugome.
Na slici ispod vidljiva su svojstva rastera nakon clipanja u Arcmapu, točnije označene su vrijednosti za NoData Value gdje su vidljiva samo 3 kanala.



No, nakon clipanja istog rastera u qgisu priča za NoData Value je nešto drugačija. Vidljiv je i četvrti kanal (odnosno Alpha kanal) što mi je i potrebno za micanje bijelog/crnog okvira.



Iskreno, trenutačno jedino rješenje vidim u korištenju QGIS-a ili GDAL-a CMD-a za dodavanje Alpha kanala u clipani raster. Ako netko zna kako dodati navedeni kanal u ArcMapu prilikom izrezivanja to bi stvarno bilo super
Last Edit: 28 Mar 2017 13:38 by Neven.
The administrator has disabled public write access.

Dodavanje Alpha kanala u ArcMap-u? 07 Apr 2017 11:46 #594

  • dracic
  • dracic's Avatar
  • OFFLINE
  • Junior Boarder
  • Posts: 33
  • Thank you received: 11
  • Karma: 1
Neven wrote:
Pozdrav,

zna li netko kako dodijeliti Alpha band (kanal) prilikom izrezivanja rastera (.tif formata) u ArcMap-u ?

Naime, prilikom korištenje
Data Management Tools->Raster->Raster Processing->Clip
alata uspješno izrežem raster prema granici poligona, no kada taj isti raster ubacim u neki od softvera (Geoserver, QGIS) vidim da zadrži vrijednost bounding box-a (crne ili bijele boje). Iskreno, zanima me je li uopće moguće korištenjem navedenog alata u clipani raster dodati Alpha kanal ?

Hvala

Ako nodata value kod ovakvih algoritama ostaviš prazno, onda budući da sam geotiff nema u metapodacima vrijednosti za nodata istu u alatima za prikaz moraš eksplicitno navesti. Npr. (pod Trasnparency") "no data" value (QGIS) ili definirati "InputTransparentColor" u Geoserveru. Sve si apsolvirao na jednom tompicu otprije. Ako staviš nodata value, recimo ja kada radim sa jednokanalnim DEM-om obično kao stavim -9999 za nodata onda gldainfo za taj tif prikazuje:

Driver: GTiff/GeoTIFF
Size is 6940, 7879
Coordinate System is:
PROJCS["HTRS96 / Croatia TM",
GEOGCS["HTRS96",
DATUM["Croatian_Terrestrial_Reference_System",
SPHEROID["GRS 1980",6378137,298.257222101,
AUTHORITY["EPSG","7019"]],
TOWGS84[0,0,0,0,0,0,0],
AUTHORITY["EPSG","6761"]],
PRIMEM["Greenwich",0,
AUTHORITY["EPSG","8901"]],
UNIT["degree",0.0174532925199433,
AUTHORITY["EPSG","9122"]],
AUTHORITY["EPSG","4761"]],
PROJECTION["Transverse_Mercator"],
PARAMETER["latitude_of_origin",0],
PARAMETER["central_meridian",16.5],
PARAMETER["scale_factor",0.9999],
PARAMETER["false_easting",500000],
PARAMETER["false_northing",0],
UNIT["metre",1,
AUTHORITY["EPSG","9001"]],
AXIS["Easting",EAST],
AXIS["Northing",NORTH],
AUTHORITY["EPSG","3765"]]
Origin = (376465.860661234240000,5001945.628045875600000)
Pixel Size = (15.000000000000000,-15.000000000000000)
Metadata:
AREA_OR_POINT=Area
Image Structure Metadata:
INTERLEAVE=BAND
Corner Coordinates:
Upper Left ( 376465.861, 5001945.628) ( 14d55'44.65"E, 45d 8'48.04"N)
Lower Left ( 376465.861, 4883760.628) ( 14d57'26.94"E, 44d 5' 0.33"N)
Upper Right ( 480565.861, 5001945.628) ( 16d15'10.15"E, 45d 9'25.97"N)
Lower Right ( 480565.861, 4883760.628) ( 16d15'26.25"E, 44d 5'36.89"N)
Center ( 428515.861, 4942853.128) ( 15d35'57.09"E, 44d37'19.68"N)
Band 1 Block=6940x1 Type=Float32, ColorInterp=Gray
Min=-0.210 Max=1715.689
Minimum=-0.210, Maximum=1715.689, Mean=740.520, StdDev=261.984
NoData Value=-9999
Metadata:
STATISTICS_MAXIMUM=1715.6885986328
STATISTICS_MEAN=740.52032097177
STATISTICS_MINIMUM=-0.20999999344349
STATISTICS_STDDEV=261.98398948457


U tom slučaju QGIS će ti prepoznati -9999 kao nodata.

Za RGB možda postoji vrlo mala statistička mogućnost da se stvarno na nekoj fotografiji nađe vrijednost RGB 0,0,0 a da nije nodata, međutim, princip je isti i nije nužno potrebno raditit RGBA raster.
Last Edit: 07 Apr 2017 11:56 by dracic.
The administrator has disabled public write access.

Dodavanje Alpha kanala u ArcMap-u? 07 Apr 2017 11:54 #595

  • dracic
  • dracic's Avatar
  • OFFLINE
  • Junior Boarder
  • Posts: 33
  • Thank you received: 11
  • Karma: 1
Isto tako, kod prikaza WMS-a moraš znati da ti JPEG ne podržava transparentnost, pa ćeš layer orati učitavati ili u PNG ili ako ti to aplikacija dozvoljava u Geoserver specifičnom JPEG-PNG (format=image/vnd.jpeg-png) formatu:

docs.geoserver.org/stable/en/user/servic...s/outputformats.html
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: Neven

Dodavanje Alpha kanala u ArcMap-u? 12 Apr 2017 13:45 #600

  • Neven
  • Neven's Avatar
  • OFFLINE
  • Junior Boarder
  • Posts: 26
  • Thank you received: 4
  • Karma: 2
Dracic, hvala na kvalitetnom odgovoru, ali mislim da još uvijek imam problem ako sam dobro protumačio napisano rješenje.

Točno je da smo riješili sličan problem u topicu prije gdje sam se zafrkavao s micanjem rozih okvira. Istina, onaj problem je bio vrlo jednostavan (uz tvoju pomoć) jer je zahtijevao samo unos vrijednosti u "InputTransparentColor" i problem je bio riješen. ( FFD7C8 vrijednost boje okvira). No, na žalost s rasterima čija vrijednost za pixel depth iznosi 16 bit je situacija je nešto drugačija. (ili barem u mojem slučaju)

Dakle, ako prilikom izrezivanja rastera (16 bit) ostavim vrijednost za "nodata" value praznu i pokušam definirati vrijednost za "InputTransparentColor" (bijeli okvir koji u ovom slučaju iznosi FFFFFF ) u tom slučaju mi uopće ne prikazuje raster. (ni u Geoserver, ArcMapu, a ni QGIS-u), a ako ništa ne upišem u "InputTransparentColor" onda mi prikazuje rastera, ali s navedenim bijelim okvirom.

Istina je da sam to riješio pomoću GDALA odnosno dodavanje alpha kanala u QGISU, ali zanima me je li to moguće riješiti unutar ArcMapa ili postavkama unutar Geoservera

Sa sljedećeg linka može se preuzeti primjer clipanog rastera pa ako netko želi može testirati jer možda je meni stvarno nešto promaknulo. Hvala i do sljedećeg dosadnog pitanja vezano uz Geoserver (a možda ubrzo i Leaflet) :)

LINK: RASTER
Last Edit: 14 Apr 2017 12:09 by Neven.
The administrator has disabled public write access.

Dodavanje Alpha kanala u ArcMap-u? 16 Apr 2017 13:15 #601

  • dracic
  • dracic's Avatar
  • OFFLINE
  • Junior Boarder
  • Posts: 33
  • Thank you received: 11
  • Karma: 1
Moj lapsus. Ako nemaš nodata i alfa u rgb tiff-u, onda nodata postavi u Geoserveru, a ne inputtransparent color. Ajmo reći za dem - u arcmapu za nodata stavi -9999. Isto to stavi u Geoserveru za nodata.

Uostalom, probam kad dodjem do laptopa pa posaljem...
Last Edit: 18 Apr 2017 14:54 by dracic.
The administrator has disabled public write access.

Dodavanje Alpha kanala u ArcMap-u? 18 Apr 2017 20:18 #602

  • dracic
  • dracic's Avatar
  • OFFLINE
  • Junior Boarder
  • Posts: 33
  • Thank you received: 11
  • Karma: 1
Ovaj raster što si ga poslao ima nodata u metapodacima za svaki kanal vrijednost 256. I QGIS i Geoserver ispravno prikazuju raster.


qgis.png



geoserver.jpeg


Što se tiče obruba za WMS, kod RGB neće ići sa nodata 256. RGB poznaje boje od 0,0,0 do 255,255,255. Probaj generirati clip u ArcGIS-u sa nodata sa 0,0,0 pa za inputransparent color postavi isto. Naravno, onda se pojavljuje problem što ako se na karti stvarno nađe crna boja. Alfa band je uvijek najsigurnije rješenje....
Last Edit: 18 Apr 2017 20:53 by dracic.
The administrator has disabled public write access.

Dodavanje Alpha kanala u ArcMap-u? 21 Apr 2017 14:18 #603

  • Neven
  • Neven's Avatar
  • OFFLINE
  • Junior Boarder
  • Posts: 26
  • Thank you received: 4
  • Karma: 2
Hvala, na odgovoru.

Da, slažem se, alpha band je najsigurnije rješenje tako da ću od sad na dalje clipanje rastera raditi u QGIS-u.
Slično pitanje sam postavio na stacku (LINK) i jedno od rješenja je bilo to da se vrijednosti piksela ne podudaraju s metapodacima rastera, ali i dalje nije riješilo problem s alfa kanalom.

Hvala još jednom na angažmanu :)
The administrator has disabled public write access.

Dodavanje Alpha kanala u ArcMap-u? 21 Apr 2017 18:13 #604

  • dracic
  • dracic's Avatar
  • OFFLINE
  • Junior Boarder
  • Posts: 33
  • Thank you received: 11
  • Karma: 1
Nažalost, odgovor koji si tamo dobio nije točan jer dotični gospodin ne razumije razliku između označavanja nodata pomoću alfa kanala i jednostavnog označavanja unutar kanala sa podacima određenom vrijednosti i definiranja te vrijednosti u metapodacima rastera. Tvoj je problem samo što geoserver ne poznaje RGB kombinaciju 256,256,256 da ju postavi kao inputransparent color. QGIS-u to ne smeta. Da se radi o jednokanalnom rasteru kao što je dem, onda bi se sa sld stajlingom za određenu vrijednost mogla transparentnost postaviti na 100%.

Evo linka ako ti ikad zatreba:
geoserver.geo-solutions.it/edu/en/pretty.../styling_raster.html
Last Edit: 21 Apr 2017 18:16 by dracic.
The administrator has disabled public write access.

Dodavanje Alpha kanala u ArcMap-u? 21 Apr 2017 18:25 #605

  • dracic
  • dracic's Avatar
  • OFFLINE
  • Junior Boarder
  • Posts: 33
  • Thank you received: 11
  • Karma: 1
I još sam jednu stvar primjetio tek sada. Ako ti ArcMap napravi tif sa 4 kanala, nodata value ti mora biti 255 255 255 255 za RGBA rastere, a ne kao u tvom primjeru 256 256 256 256.
The administrator has disabled public write access.

Dodavanje Alpha kanala u ArcMap-u? 24 Apr 2017 13:45 #606

  • Neven
  • Neven's Avatar
  • OFFLINE
  • Junior Boarder
  • Posts: 26
  • Thank you received: 4
  • Karma: 2
Hvala na linku, već ga imam bookmarkano unutar foldera "zlu ne trebalo" :)

Da, na žalost u ArcMapu ne znam napraviti tif sa 4 kanala (3 + alpha kanal) tako da je navedeni primjer clipan pomoću QGIS-a, a pregledavan pomoću ArcCataloga, ali ću uzeti u obzir da mi za nodata value generira 255 255 255 255

Hvala još jednom :)
The administrator has disabled public write access.
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.106 seconds