Prijavi se

Pratite nas na facebook-u

Posljednje na forumu

  • No posts to display.

Tko je online

We have 11 guests and no members online

Održana je druga po redu konferencija FOSS4G - Europe

Od 14. - 17. srpnja 2015. održana je konferencija FOSS4G-Europe 2015 u gradu Como na istoimenom jezeru Como, u Italiji. FOSS4G je akronim za Free and Open Source Software For Geo-Spatial (besplatni programi i programi otvorenog koda za rad s prostornim podacima). FOSS4G je godišnje okupljanje OSGeo zaklade od njezinog osnutka 2004. godine.

Drugo izdanje konferencije FOSS4G – Europe održavalo se na fakultetu tehničkih znanosti Politecnico di Milano, u prostorima odsjeka u Comu. Konferencija FOSS4G ima za cilj okupiti korisnike i programere širom svijeta i poticati na interakciju sa i među europskim zajednicama, u svrhu razmjene ideja u poboljšanju otvorenosti prostornih podatka, softvera i aplikacija.

O uspješnosti konferencije govori brojka od popunjenih svih 400 mjesta mjesec dana prije samog početka konferencije. Bila je to prava i jedinstvena prilika da se upoznaju i ponovo susretnu lica koja se kriju iza mnogih korisnih alata otvorenog koda i da se čuje o softverima koji su u razvoju i/ili samo što nisu izašli te o trendovima na tom području, koji ujedno pokazuju gdje je FOSS4G usmjeren.

Prvi dan konferencije bio je rezerviran za praktične radionice u trajanju od 4 sata u jutarnjim i popodnevnim satima. Polaznici su iz prve ruke mogli čuti o alatima i programima otvorenog koda od osoba koji rade na njihovom razvoju, postavljati pitanja i saznati kako riješiti određeni problem.

Preostala tri dana konferencije organizirana su predavanja u četiri istovremene sesije. Bilo je govora o otvorenim i dostupnim prostornim podacima, alatima i softverima otvorenog koda koji se koriste za desktop aplikacije i web aplikacije za upravljenje u hitnim situacijama (potresi, poplave), uključivanje samih građana u prikupljanje prostornih  podataka i korištenje softvera otvorenog koda.

Za vrijeme konferencije u predvorju fakulteta, bili su prezentirani posteri projekata financirani od strane Europske Unije, radovi studenta i postdiplomanata.

Budući da se otvoreni podaci, u dobroj mjeri, oslanjanju na doprinose građana sa njihovim pametnim telefonima, organizatori su prvi dan konferencije za zainteresirane polaznike organizirali tzv. „Mapping parties“:

„OpenStreetMap mapping party“ -  OpenStreetMap (OSM) je vjerojatno najpoznatiji otvoreni skup podataka čiji su podaci u potpunosti dobrovoljno prikupljeni. 

„Emotional mapping“ – EmoMap, projekt u kojem se prikupljaju podaci o tome kako građani emocionalno doživljavaju okolinu, rezultat bi bio socijološko/psihološka karta prostora. 

„Land coverage validation game“ – projekt koji je koncipiran na volonterskoj pomoći u klasifikaciji zemljišnog pokrova/korištenja. Satelitski podaci ne mogu uvijek biti točni i zahtijevaju ljudsko oko u provjeravanju i ispravljanju grešaka – proces koji se može ubrzati ako svatko može doprinijeti.

„Indoor mapping party“ – OSM pokriva poprilično velik dio vanjskog svijeta, međutim novi je trend kartiranje unutrašnjeg prostora. Primjer je projekt i-locate.

Međunarodni FOSS4G će se održati u Seoulu, Južna Koreja, 14. do 19. rujna 2015. , dok će slijedeći FOSS4G-Europe biti u Bonnu, od 24. do 26. kolovoza 2016. godine.

Prezentacije s konferencije su dostupne na stranicama konferencije: http://europe.foss4g.org/2015/Program.