Prijavi se

Pratite nas na facebook-u

Posljednje na forumu

  • No posts to display.

Tko je online

We have 12 guests and no members online

U sklopu projekta UP4C održane su radionice GIS u prostornom planiranju

Sudionici radionica su se upoznali s osnovama geoinformacijskog sustava s fokusom na GIS alate prostornog planiranja. Kroz program su naučili što je to GIS te ostali teoretski dio GIS-a kao što su komponente GIS-a, funkcije GIS-a, vrste podataka i softvere koje koristimo. Informirani su o ulozi i važnosti prostornih planova, kako i na koji način javnost možemo sudjelovati u procesima donošenja istih te kako lakše iščitavati prostorne planove i analizirati ih pomoću GIS alata. Voditeljica projekta Ana Grgić predstavila je kakve će mogućnosti imati glavni rezultat projekta Urban planning portal – interaktivni i edukativni GIS portal koji će omogućiti bolju komunikaciju lokalnih vlasti, organizacija civilnog društva i građana u oblasti prostornog planiranja.

Partnerska udruga na projektu Institut za GIS iz Zagreba, osim predavanja, održavala je i radionice "Geoservisi", "Korištenje postojećih GIS portala" i "QGIS - alat za rad s prostornim podacima". Sudionici su se praktičnim radom naučili služiti postojećim GIS portalima te kako i gdje koristiti geo servise. Radili su sa besplatnim GIS alatom QGIS te samostalno isprobali mogućnosti upravljanja, analize i vizualizacije prostornih podataka koje QGIS nudi.

Nakon održanih radionica, sudionici će moći samostalno prikupljati i dodavati potrebne podatke prostornog planiranja i analizirati ih pomoću GIS alata. Kako bi integrirali stečeno znanje u svoje područje zanimanja, sudionici su imali priliku osmisliti kako bi koristili GIS kao alat u svojim budućim projektima.

Program radionice